Inget livsmedel är så enkelt att framställa och samtidigt så lätt att variera som bröd. Utifrån ett grundrecept innehållande vetemjöl, vatten, salt och jäst är möjligheterna så gott som obegränsade, endast smaken och fantasin sätter gränserna. Här följer ett litet urval av matbröd som är både lätta att baka och goda att äta.

  • Ljust matbröd.

En klassiker som innehåller vetemjöl, vatten, salt och jäst. Jästen gör att brödlimpan sväller till en aptitlig form innan gräddningen.

  • Knäckebröd

Ett knaprigt och gott alternativ till det ljusa matbrödet som ger extra tuggmotstånd. Innehåller ofta lika delar vetemjöl och grovt rågmjöl vilket gör brödet rikt på kostfiber. Utöver dessa ingredienser tillsätts oftast olja, salt jäst och någon form av brödkrydda. Brödets speciella form och hårdhet kommer av att det kavlas ut till tunna kakor med hål i mitten som gräddas hårt och sedan torkas.

  • Surdegsbröd

Ett surdegsbröd får sin unika smak av att man tillsätter mjölksyrebakterier till en blandning av jäst, mjöl och vatten. Detta gör man ofta en dag innan själva bakningen och det ger brödet en syrlig och god smak. Mjölksyrebakterierna gör även att brödet håller längre och inte möglar så lätt.

  • Rågbröd

Ett vanligt förekommande bröd i Sverige är det lite grövre och mörkare rågbrödet. Bakas ofta med rågmjöl, jäst, vatten, salt, smör och sirap för att få en söt och mustig smak.

  • Foccacia

Denna italienska klassiker påminner lite om en luftig och fluffig pizza. I degen används oftast vetemjöl, jäst, vatten, salt och olivolja. Till gräddningen kan brödet med fördel smaksättas med flingsalt, rosmarin, parmesanost eller soltorkade tomater.

  • Tunnbröd

Det klassiska svenska tunnbrödet bakas ofta på kornmjöl, hjortronsalt och vatten. Degen kavlas ut till tunna kakor som helst gräddas i järnpanna över öppen eld eller i en stenugn. Denna delikatess passar perfekt till andra svenska godsaker som surströmming eller tunnbrödsrulle.